Herinnering

Herinnering aan mijn moeder
Onzichtbaar verbonden

Op 24 februari 2016 overleed mijn moeder op 91-jarige leeftijd. Als herinnering heb ik dit schilderij gemaakt. We hebben het ook gebruikt als bedankkaart.

Het schilderij bestaat uit een collage van uitgescheurde en -geknipte foto’s en handgeschreven papiertjes. Deze heb ik later door schilderwerk met elkaar verbonden.

De tulp staat voor moeder’s leven in Nederland;
de mapleleaf en Niagara waterval voor de twintig jaar die zij in Canada woonde;
de Peperbus(Onze lieve vrouwe toren) voor de jaren dat zij in Zwolle woonde;
de rode granaten en glinsterende steentjes voor haar liefde voor deze stenen en de hanger die zij altijd droeg; de witte bloem voor de zijden bloemen waar ze van hield.

Her en der zijn stukjes van een met de hand geschreven lied, het ABBA Vader, in het Nederlands en in het Engels te vinden. Deze staan voor de gedichten en liederen die ze voordroeg en voor haar geloof. Ook staan ze voor de briefjes die wij in haar apartement vonden met overgeschreven teksten en zaken die ze graag op haar manier geregeld wilde hebben.

Symbolisch zijn  verder de scheuren. Zij staan het verbroken contact en het gemis, nu ze niet meer bij ons is. Maar, zoals ze zelf schreef, zou ze altijd, ook al was het dan onzichtbaar, met ons verbonden blijven.